Orijinalini görmek için tıklayınız : tork
Barış Ulusoy
06.04.06, 12:04
arabam.milliyet.com sitesinden:
Her motorun maksimum devir sayısı ve en verimli çalıştığı devir aralığı vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakarak ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde "maksimum tork" adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az yakıt tükettiği devirdir. Otomobilden otomobile değişmekle birlikte genellikle 2000-4500 d/d aralığında olan maksimum tork devrinde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde yakıt tüketimi önemli ölçüde azalacaktır.
benim aracın (1.6L TDCI focus)teknik verilerinde max.tork 240/1750 olduğuna göre hangi devirlerde kullanmalıyım? 240 ila 1750 devir mi?
Cem Temizsoylu
06.04.06, 12:10
240, Nm olarak maksimum tork değeri, bu değer 1750d/dk da yakalanıyor, bu devrin altında turbo devrede olmadığı için çekişi oldukça zayıf 1.6 dizel motorların. Siz aracınızı mümkün olduğunca hızlanma anında 1750 d/dk nın üzerinde kullanmaya çalışın, 3000d/dk civarında vites büyültürseniz pek sorun olmaz herhalde. 2000-3000d/dk arasında kullanmak performans ve ekonomi sağlayacaktır.
Barış Ulusoy
06.04.06, 12:16
teşekkür ederim.
Okan Vural
06.04.06, 21:25
peki 1750 deviri geçince yani 3000 devirdeki tork değeri 240nm dahmı yüksek oluor yoksa aynımı?
birde neden 2000 ile 3000 devir arası kullnın dediniz motora ne yararı oluor?
Ömer Madazlıoğlu
06.04.06, 21:27
peki 1750 deviri geçince yani 3000 devirdeki tork değeri 240nm dahmı yüksek oluor yoksa aynımı?
birde neden 2000 ile 3000 devir arası kullnın dediniz motora ne yararı oluor?
Hayır tam aksine araç maximum üretebildiği torku 1750 devirde üretiyor.
Eğer 2000-3000 devir arasında kullanırsanız motor hem daha az yorulmuş olur hemde yakıt tüketiminiz azalır.
Mehmet Yetkin
06.04.06, 21:50
Aracınız turbo olduğu için tork değerleri belli devir aralığında hemen hemen sabit kalır. Yani 1750 d/dak dan itibaren (siz de hızlanırken hissedersiniz) yaklaşık 3000 d/dak ya kadar motorunuzun verimi en yüksek seviyede olur. 3000 d/d dan sonra tork değeri düşmeye başlar. Aracınızı yormadan kullanmak istiyorsanız vites değişimlerinizi bu devir aralığında yapmalısınız ki örn. 3000-3500 d/dak. da bir üst vitese geçtiğinizde motor devrini 1800 d/dak. altına düşürmemş olursunuz.
Yeri gelmişken 1.6 tdci 109 hp filtresiz euro3 motorun tork eğrisini vereyim (sevgili Kaan Yağızer'e teşekkürler, ondan almıştım).
Solda tork Nm cinsinden (kesikli çizgi) , sağda güç kw cinsinden (düz çizgi).
Görüldüğü gibi 1750 devirde 240 Nm ile tork maksimum ancak kesicinin olduğu 4500 devirde bile hatırı sayılır 150 Nm tork var (çoğu 1.6 benzinlinin maksimum torku). Güç ise 2000 in altında geberik.
Bence ideal kullanım 2500-3000 arası vites değiştirmek şeklinde. Maksimum ekonomi ise uzun yolda 5. viteste torkun maksimum olduğu devirde gitmek ile oluyor.
Bu arada sabah TEM boştu , biraz basayım dedim. 4000 devirde vites değiştirme kararı aldım. 4. vites 4000 devirde araba 160 oldu. 160ta 5 ledim yani.
http://img.photobucket.com/albums/v608/hckose/c-maxdyno.jpg
Okan Vural
08.04.06, 01:00
arkadaşlar bilgiler için teşekkürler .yani arba max torkunu sadece 1750 devirde yapıor ve 1750 devir yukarısında tork değeri azalıor ve 1750 devir altındada azalıor.iki kesişen parabol düşünürsek tepe noksataı max tork oluor.peki biz max torkun olduğu devirde kullanmamız daha faydalı değilmi sadece üst vitese geçerken 2500 de vites değiştirsek.birde max torkun olduğu 1750 devirde kulanmakmı motoru yorar ve yıpratır yoksa 1750 devir üstünde mi?ama ben 3000 devir hatta bazen üstünde vites değiştiriorum son 5 gündrü hem arabam daha az yakıor yani 100 km de 7.4lt den 6.4lt ye düştü birde araba uçuo.
birde rca etsem şu torkun ne olduğunu bikez daha açıklarmısınız.
not:bu konuda torkun ne olduğu devir vites oranları ve performans hakında bilgilerim kendime göre iyi fakat sitede dah bilgili arkadaşlarımızın olduğunu düşündüğüm için bu şekilede ayrıntılı soruorum.kızan arkadaşlara notumdur
Cem Temizsoylu
08.04.06, 21:23
Tork, çevirme kuvveti demek, özellikle ara hızlanmalarda etkisi daha fazla hissedilir, rampa yukarı sürüşlerde de torku yüksek araçlar bayılmadan ve devrini düşürmeden rahatça yol alırlar. Turbo dizel araçlarda maksimum tork oldukça yüksek olur. Maksimum tork devirleri de düze yakın olarak, belli bir bant aralığında elde edilir turbo araçlarda. Bu gibi araçlar maksimum tork devir aralığında kullanıldığında ekonomi ve performans beraber sağlanır.
Maksimum güç ise son hızda etkilidir. Güç yüksekse, son hız ve hızlanma isteği uygun devirlerde yüksek olur.
Deniz Çalışkan
10.04.06, 15:32
Güç ve tork eğrilerinin kesiştiği nokta 2800 devir olduğuna göre optimum sürüş devri bu seviye gibi görünüyor. Bu optimizasyonun sürekliliğini sağlamak için de sanırım 3250-3500 devir gibi vites yükseltmek uygun olur.
Murat Bozkuş
19.10.07, 20:39
"TORK" gerçekte nedir ?
--------------------------------------------------------------------------------
Ülkemizde otomobil kültürü hepimizin bildiği gibi geçmişten beri "kulaktan dolma" bilgilerle ilerlemiştir. Bu yüzden bazı "önemli" detaylar hep "geride" kalmıştır.
Vatandaşımız, otomobil seçerken hep şuna bakar : Bu aracın beygir gücü kaç ?
Elbette bu soruyu da soracak kendine ama bir noktayı da es geçmemeli. Daha önemli bir noktayı... O da "TORK".
Tork, türkçe tabiri ile "Çevirme Kuvveti"dir. Bu tabir, fizik konularında da geçer. Bu tabirin otomobil sektöründeki "önemi" uzun zamandır varolmasına rağmen, ülkemizde yeni yeni ortaya çıkmaktadır.
Tork'un önemini en basit şekilde şöyle anlatabiliriz :
İki araç düşünün. İkisinin de motor hacmi, beygir güçleri, aktarım oranları aynı. Sadece biri diğerinden 10Nm (Nm : newton-metre) daha fazla torka sahip.
Şimdi bu iki aracı, arka tamponlarından birbilerine "halat çekme oyunu" gibi bağlayalım ve her iki sürücüye de aynı anda gaza yüklenmelerini söyleyelim. Kısa bir patinaj gösterisinden sonra torku fazla olan araç, diğer aracı çeker götürür...
Peki bu torkun yüksek olmasının başka faydası var mı ?
Tabi ki var. Asıl söylenilmesi gereken nokta da bu zaten.
Eğer aracınızın torku uygun bir devirde ve yeterli miktarda ise, AZ VİTES DEĞİŞTİRİRSİNİZ. Rampalarda daha iyi toplar aracınız. Diğer sürücüler vites küçültüp hızlanmaya çalışırken, siz sadece gaz pedalına yüklenerek daha çabuk hızlanırsınız. Araç, diğer araçlara göre adeta FIRLAR.
Torkun yüksek olduğu araçlar, DİZEL MOTORA SAHİP araçlardır. Benzinli araçlara göre, dizel araçlar daha yüksek torka sahiptir.
Mesela bir otomobilde kullanılan sıralı 6 silindir ve 4.0lt hacminde bir benzinli motor ortalama 200-250Nm tork üretirken, bu miktar dizellerde 450-500Nm kadar çıkar. Bu yüzden günümüzün Common-Rail dizellerinde de şahit olduğumuz gibi, dizel araçlar daha çabuk hızlanır. Ancak maksimum devir konusunda benzinliler daha avantajlı bir konumdadır. Dizeller belirli bir devirden sonra durulmaya başlarken, benzinli "daha yeni açıldım" edası ile devirlenmeye devam eder.
Benzinli motorlar "İLK KALKIŞ" anında daha ataktır ve bu bir gerçektir. Ancak "ARA HIZLANMALARDA" dizeller konuşmaya başlar ki en önemli nokta da budur çünkü "yakıt ekonomisi" burada ortaya çıkar. Dizeller ara hızlanmalarda motorun devir bandına fazla yük bindirmez. Benzinli motorlar ise genellikle yeni bir devir bandına ihtiyaç duyarlar buna da vites küçültme denir.
Torkun en güzel ve en verimli örneği dizel motorlarda 1500 ile 3000 rpm (devir) arasında olanıdır. Çünkü devir bandının düşükten başlaması ara hızlanmalarda dizeli bir ok haline getirir. Benzinlilerde ise tork üretim devri 2500-3000 ile 4000 rpm arasıdır. En uygun ve en verimli devirler bunlardır.
Son olarak söylenilmesi gereken bir nokta ise, torktan sonra en önemli olan "ŞANZIMAN ORANLARI" dır. Vites sayısından önce ORANLAR önemlidir. Şu sıralara baya bir karşımıza çıkıyor, 1.4lt motorlara 6 ileri şanzıman konuluyor "performans" adına. Ama unutulan bir nokta var o da bu 1.4 lt motor ve 6 ileri vites kombinasyonu "sürücüyü habire vites değiştirmekten" başka birşeye itmez, yorar. Tamam araç iyi hızlanır ama sürekli ama sürekli vites değiştirir durursunuz. Çünkü hacim küçük, devir bandı belli, bu duruma bir de sık aralıklı vites girince siz de görebilirsiniz sonucu...
Tüm otomobillerde 5. vites OVERDRIVE amaçlıdır. Yani maksat motoru rahatlatıp, tüketimi azalmaktır. 6. vites de öyledir 7. de 8. de .... İstediğiniz kadar vites ekleyin eğer tork ve motor güç / hacim uygun değilse ve yeterli gelmiyorsa sonuç alamazsınız
Oskay FURTUNA
19.10.07, 20:59
araç düşünün. İkisinin de motor hacmi, beygir güçleri, aktarım oranları aynı. Sadece biri diğerinden 10Nm (Nm : newton-metre) daha fazla torka sahip.
burada ağırlık dengesını unutmuşlar aracın tork'u 10 nm fazla olsun az olan araç diğerinden 150 kg hafıf olursa bu yukarıdaki koşul geçersiz
Kubilay Dalkılıç
19.10.07, 21:05
Olur böyle vakalar Oskay Abi yakalar..... :twisted:
Abi şimdi özetle tork arabanın hızlanması ...beygir de hızlandıktan sonraki gidişine etki mi oluyor?
Oskay FURTUNA
19.10.07, 21:10
bide şu var genelde tork tonajlı araçlarda önemlidir aslında .. Bunu daha önce konuşmuştuk sanırım..Benzinli motorun devir aralığı nerdeyse dizelin 2 katıdır ... Buda kalkışta benzinli ile daha az vites değiştirilmesi demek oluyor.0-100 km/h hızlanmalarda benzinliler galiptir aynı hacimlerde.Bu yazı aslında TORK'u değilde biraz dizelin faydalarını anlatıyor daha çok.. Dizelciler kızar şimdi bana :)
Oskay FURTUNA
19.10.07, 21:16
konuyu daha önce açılan konu ile birleştirdim...
Murat Bozkuş
19.10.07, 21:44
Zannedersem konuyu yanlış yere açmışım. Kusura bakmayın nereye açmam gerektiği konusunda kararsız kaldım eğer yanlış olursa taşınır diye düşündüm. Düşündüğüm gibi de oldu zaten.
Oskay Furtuna ismini televizyonlarda otomobil programlarında duymuştum. Yanlış hatırlamıyorum değil mi?
Murat Elmasdağ
19.10.07, 22:49
Kendisi bir önceki BBG şampiyonudur, 'Benimle Dans Eder Misin'de de yarışacaktı ama nişanındaki oynamasını gördükten sonra kendisine engel olduk :D
Şaka şaka... Senin vesilenle adminime biraz takılayım dedim de. Yanlış hatırlıyorsun...
oguzhan poyraz
20.10.07, 00:12
:lol: :lol: :lol:
Bu arada hızlanma testlerinde tam olarak maksimum beygir verdiği devirde mi vites atıyorlar yoksa torkun da vites atış devirlerine etkisi var mı varsa nasıl?
vBulletin v4.0.6, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.